Vastgoedtip op zondag: Vergeet je dak niet te isoleren naar nieuws overzicht

29 December 2019

Ben je verhuurder van een woning of appartement, dan is het hoog tijd om in actie te schieten! Of toch tenminste wanneer je dak niet of onvoldoende geïsoleerd is.

1. Ongeschikt en onbewoonbaar
Tot nog toe betekende onvoldoende dakisolatie niet dat de woning meteen ongeschikt wordt verklaard. Dit verandert echter op 1 januari 2020. Als je dak tegen dan niet aan de minimumnorm voldoet, dan worden meteen 15 strafpunten toegekend, tenzij de energiescore van de woning lager ligt dan de grenswaarde dan 600 kWh/m² voor een open bebouwing, 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing, 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing of 400 kWh/m² voor een appartement. Die 15 strafpunten zijn voldoende om je woning ongeschikt te laten verklaren.

2. Problemen als verhuurder snel aanpakken
Belangrijk is dat je als verhuurder zo snel mogelijk de problemen aanpakt, anders kan de Vlaamse Wooninspectie sanctionerend optreden. Hoe kan je nu weten of je dak voldoende geïsoleerd is? De aanwezigheid van dakisolatie kan je aantonen aan de hand van: het EPC van je woning, het postinterventiedossier, lastenboek of factuur, …

3. Premies
Als je investeert in dakisolatie, kan je trouwens steun krijgen van verschillende instanties. Zo zijn er de premies van de netbeheerder, en in sommige gevallen kan je ook in aanmerking komen voor een renovatiepremie.  In een aantal gemeenten kan je tot slot een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie.

Bron: de Zondag

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons