Nieuws

LENING AFGESLOTEN ALS VERHUURDER? HUUROPBRENGSTEN KUNNEN ALS BEROEPSINKOMSTEN TELLEN

30 November 2023

Wie als verhuurder een lening heeft afgesloten om te verhuren aan particulieren, moet opletten voor de fiscus. De huuropbrengsten kunnen namelijk beschouwd worden als beroepsinkomsten, waardoor verhuurders meer belastingen moeten betalen. Dat blijkt uit een arrest van 9 november van het Grondwettelijk Hof. Kan dit zomaar?

Lees meer

SNEL STIJGENDE RENTE DOET OOK HUURMARKT IN IMPASSE BELANDEN

13 November 2023

De hogere rente heeft niet alleen gevolgen voor de koopmarkt, maar ook voor de private huurmarkt. Zowel projectontwikkelaars, particuliere en professionele verhuurders kijken momenteel de kat uit de boom, waardoor de huurmarkt op slot komt te zitten.

Lees meer

VERBOUWING NIET AANGEVEN? BOETE TOT 3.000 EURO

03 November 2023

Wie een verbouwing aan zijn woning niet meldt aan ‘het kadaster’, riskeert voortaan een boete tot 3.000 euro. Dat is veel meer dan het maximum van 1.250 euro dat tot nog toe gangbaar was. Wat moet je precies aangeven?

Lees meer

VASTGOEDPRIJZEN STABIEL, MAAR ENERGIEVERSLINDENDE PANDEN ZAKKEN IN PRIJS

02 November 2023

In Vlaanderen nemen de transacties op de vastgoedmarkt dit jaar sterk af, zo blijkt uit de nieuwste Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat. De prijzen van huizen bleven over de eerste 9 maanden van het wel jaar stabiel. Enige nuance: energieverslindende panden zakken wel fel in prijs.

Lees meer

BELGISCHE WONINGMARKT SCOORT BEST OP VLAK VAN BETAALBAARHEID

19 Oktober 2023

De Belgische huizenmarkt is Europees gezien de meest betaalbare, zo blijkt uit de ‘Deloitte Property Index’. Toch als je de prijs van woningen vergelijkt in functie van het brutoloon; België is daarmee van de derde plaats in 2022 naar de eerste plaats gesprongen inzake meest betaalbare woningen in Europa.

Lees meer

Woonbonus voor tweede woning verdwijnt op 1 januari

29 September 2023

Na de Vlaamse woonbonus verdwijnt nu ook de federale belastingvermindering voor nieuwe vastgoedleningen na 1 januari 2024. Is het nu of nooit om een tweede verblijf te kopen? Fiscaal docent Koenraad Tranchet veegt enkele misverstanden van tafel en strooit met tips. “In de meeste gevallen kun je een bestaande lening ook lang na 2024 nog inbrengen...

Lees meer

Eerste asbestdeskundigen leggen succesvol examen af

14 Juli 2022

Vanaf 23 november is het asbestattest verplicht bij de verkoop van een woning. Volgens recente berichtgeving van de OVAM zijn ondertussen 39-kandidaat-asbestdeskundigen geslaagd in hun theoretisch- en praktijkexamen.

Lees meer

Goed nieuws! Van 21% naar 6% btw

11 Maart 2021

In het regeerakkoord van 30 september 2020 sprong in het kader van vastgoed alvast één zin in het oog: “In het kader van sociaal woningbeleid zal het verlaagd BTW-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van gebouwen worden uitgebreid naar het hele Belgische grondgebied.”

Lees meer

Sectorprotocol voor plaatsbezoeken in de vastgoedsector

23 Februari 2021

Dit protocol bevat de regels waarbinnen een plaatsbezoek aan een pand kan plaatsvinden, gebaseerd op de toepasselijke wetgeving, de generieke gids om de verspreiding van Covid-19 op het werk tegen te gaan (beschikbaar op de website van de FOD Waso) en de sectorgids voor de vastgoedsector die raadpleegbaar is op de website van de FOD Economie.

Lees meer

Vastgoedtip op zondag: Blijft je vastgoedmakelaar beschikbaar?

29 Maart 2020

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren, en het leven in een mede-eigendom.

Lees meer

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons