Stephan Coenen is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Wie een woning koopt, doet dat in de eerste plaats met de ogen en daarna pas met de portefeuille. Ben je van plan je woning te verkopen, dan maak je maar best een goede eerste indruk op de potentiële kopers. Sinds kort kan je hiervoor een beroep doen op gespecialiseerde bedrijven die je woning er optimaal laten uitzien wanneer de kandidaat-kopers komen aankloppen. Deze techniek, overgewaaid uit de VS, wordt ook wel home staging of vastgoedstyling genoemd.

Tegen een vergoeding (afhankelijk van de grootte van het pand) ondergaat de woning een grondige opknapbeurt, gaande van opfris tot -herstellingswerken. Er kunnen tijdelijke meubelen worden geplaatst, en ook het buitenaanzicht van de woning en de tuin wordt aangepakt. De stylisten maken daarbij optimaal gebruik van de ruimte en het licht om de koper een geruststellende en aantrekkelijke eerste indruk te bezorgen. Al is het uiteraard niet de bedoeling om op deze manier gebreken aan de woning te camoufleren.

Hogere verkoopprijs

De vastgoedmakelaar geeft je tips over hoe je je woning het best kan presenteren om kandidaat-kopers te overtuigen. Indien gewenst, kan hij hiervoor professionele vastgoedstylisten inschakelen. Eventuele opfris en -herstellingswerken kan je natuurlijk ook zelf uitvoeren.

Uit statistieken blijkt alvast dat gepimpte woningen sneller verkocht geraken en de verkoper een hogere verkoopprijs kunnen opleveren. Iets om in het achterhoofd te houden dus!

Bron: CIBWEB·WOENSDAG 3 AUGUSTUS 2016