Syndicus, hét beroep van de toekomst naar nieuws overzicht

09 Januari 2024

Terwijl het aantal appartementsbewoners almaar toeneemt, zijn er steeds minder mensen die zich ontfermen over het beheer van de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Of hoe het beroep van de syndicus de laatste jaren een knelpuntberoep is geworden. CIB, het BIV, Federia en Fonds 323 lanceren daarom een nationale campagne en nieuwe website om het syndicusberoep in de kijker te zetten.

Eind november waren ze met welgeteld 526: de professionele syndici die voltijds het beheer van appartementsgebouwen doen en er geen andere vastgoedtaken bijnemen. Dat zijn er te weinig, want het aantal ‘mede-eigendommen’ in ons land stijgt jaar na jaar. De instroom van nieuwe syndici stokt: amper 6% van de mensen die stage lopen voor een erkenning bij vastgoedkoepel BIV Vlaanderen, zal uiteindelijk kiezen voor een job als syndicus. Het beroep van vastgoedmakelaar daarentegen is een pak populairder.

Daar wil de sector iets aan veranderen. Op de nieuwe website jouw-syndicus.be bundelen vier vastgoedkoepels informatie over wat een syndicus precies doet en wat de voordelen van de job zijn. Het beeld van de syndicus die enkel maar administratief werk moet doen en constant geklaag van mede-eigenaars over zich krijgt, klopt volgens de sector niet. “Zo komen ze in aanraking met tal van mensen, van mede-eigenaars tot verzekeringsmakelaars en aannemers. Ze dragen actief bij tot oplossingen in een mede-eigendom – denk aan herstellingen of renovaties – en geven zo gebouwen een duurzame toekomst.”

Job met zekerheid

Omdat er steeds meer appartementsgebouwen bijkomen, is syndicus misschien wel hét beroep van de toekomst, maakt de sector zich sterk. “Je bent zeker van je inkomsten: elke maand lopen dezelfde bedragen binnen. Hoe meer gebouwen je beheert, hoe groter die maandelijkse som. Simpel. Tel daarbij nog de snel evoluerende vastgoedmarkt. Elk jaar dikt het aantal appartementen aan. Een toenemend aantal meergezinswoningen betekent meer werk.” De website richt zich ook tot de eigenaars van appartementen, want ook zij begrijpen niet altijd wat een syndicus wel en niet doet. “De syndicus is bijvoorbeeld niet bevoegd om te bemiddelen bij burenruzies of om technische problemen in privatieve kavels op te lossen. Via een quiz kunnen mede-eigenaars nagaan hoever hun kennis reikt”, zegt Peter Bonhomme

Bron: CIB

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons