Nieuws

TE RENOVEREN VASTGOED

19 Januari 2024

Energieverslindende te verbouwen woningen nemen toe aan populariteit

Lees meer

Rente voor woonleningen neemt fikse duik

12 Januari 2024

Wie een woonlening wil aangaan, betaalt vandaag gemiddeld 0,6 procent minder dan zes weken geleden. Blijft de dalende lijn aanhouden? Wat kunnen kopers best doen?

Lees meer

Syndicus, hét beroep van de toekomst

09 Januari 2024

Terwijl het aantal appartementsbewoners almaar toeneemt, zijn er steeds minder mensen die zich ontfermen over het beheer van de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Of hoe het beroep van de syndicus de laatste jaren een knelpuntberoep is geworden.

Lees meer

Al 25.000 kopers móéten aan het renoveren slaan door energielabel E of F

14 December 2023

Het belang van een goed EPC-attest is groter dan ooit: een slechte score heeft grote financiële gevolgen voor kopers. Zo’n 25.000 kopers kregen intussen al de opdracht om hun woning met label E of F energiezuiniger te maken. Doen ze dat niet, riskeren ze een boete die kan oplopen tot 200.000 euro.

Lees meer

LENING AFGESLOTEN ALS VERHUURDER? HUUROPBRENGSTEN KUNNEN ALS BEROEPSINKOMSTEN TELLEN

30 November 2023

Wie als verhuurder een lening heeft afgesloten om te verhuren aan particulieren, moet opletten voor de fiscus. De huuropbrengsten kunnen namelijk beschouwd worden als beroepsinkomsten, waardoor verhuurders meer belastingen moeten betalen. Dat blijkt uit een arrest van 9 november van het Grondwettelijk Hof. Kan dit zomaar?

Lees meer

SNEL STIJGENDE RENTE DOET OOK HUURMARKT IN IMPASSE BELANDEN

13 November 2023

De hogere rente heeft niet alleen gevolgen voor de koopmarkt, maar ook voor de private huurmarkt. Zowel projectontwikkelaars, particuliere en professionele verhuurders kijken momenteel de kat uit de boom, waardoor de huurmarkt op slot komt te zitten.

Lees meer

VERBOUWING NIET AANGEVEN? BOETE TOT 3.000 EURO

03 November 2023

Wie een verbouwing aan zijn woning niet meldt aan ‘het kadaster’, riskeert voortaan een boete tot 3.000 euro. Dat is veel meer dan het maximum van 1.250 euro dat tot nog toe gangbaar was. Wat moet je precies aangeven?

Lees meer

VASTGOEDPRIJZEN STABIEL, MAAR ENERGIEVERSLINDENDE PANDEN ZAKKEN IN PRIJS

02 November 2023

In Vlaanderen nemen de transacties op de vastgoedmarkt dit jaar sterk af, zo blijkt uit de nieuwste Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat. De prijzen van huizen bleven over de eerste 9 maanden van het wel jaar stabiel. Enige nuance: energieverslindende panden zakken wel fel in prijs.

Lees meer

BELGISCHE WONINGMARKT SCOORT BEST OP VLAK VAN BETAALBAARHEID

19 Oktober 2023

De Belgische huizenmarkt is Europees gezien de meest betaalbare, zo blijkt uit de ‘Deloitte Property Index’. Toch als je de prijs van woningen vergelijkt in functie van het brutoloon; België is daarmee van de derde plaats in 2022 naar de eerste plaats gesprongen inzake meest betaalbare woningen in Europa.

Lees meer

Woonbonus voor tweede woning verdwijnt op 1 januari

29 September 2023

Na de Vlaamse woonbonus verdwijnt nu ook de federale belastingvermindering voor nieuwe vastgoedleningen na 1 januari 2024. Is het nu of nooit om een tweede verblijf te kopen? Fiscaal docent Koenraad Tranchet veegt enkele misverstanden van tafel en strooit met tips. “In de meeste gevallen kun je een bestaande lening ook lang na 2024 nog inbrengen...

Lees meer

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons