Nieuws

BUITENLANDS VASTGOED

22 April 2024

6.000 landgenoten kochten vorig jaar buitenlandse eigendom

Lees meer

Wanneer betaal je wel en geen belastingen bij verkoop?

29 Maart 2024

Verkoop je je woning met een flinke meerwaarde? Fijn! Minder fijn: de fiscus zal je niet vergeten. Michel Maus, fiscaal experte, geeft ons een overzicht van de regels m.b.t. het betalen van belastinggeld die gelden bij een verkoop.

Lees meer

Nog nooit zoveel boerderijen te koop in Vlaanderen

22 Maart 2024

Vlaanderen telt steeds meer hoeves en boerderijen die – vaak al een tijdje – te koop staan. Dat blijkt uit cijfers van Spotto. Niet alleen het dalend aantal landbouwers, maar de complexere wetgeving zitten daar voor iets tussen.

Lees meer

Alleenstaande kopers staan voor moeilijke opdracht op huizenmarkt

15 Maart 2024

Bij de marktleider voor woonkredieten, BNP Paribas Fortis, werd vorig jaar 32 procent van de nieuwe woonkredieten afgesloten door alleenstaanden. Bij Immotheker Finotheker, dat vooral actief is in de steden, waren singles goed voor 39 procent van alle kredietdossiers.

Lees meer

Vastgoed in de belastingaangifte

01 Maart 2024

Vastgoed valt niet weg te denken uit de aangifte personenbelasting. Van de 843 codes in de aangifte zijn er minstens 320 rechtstreeks of onrechtstreeks gelinkt aan een onroerend goed. Docent Tom Castelein, belastingexpert bij RSM Belgium, deelt alvast enkele tips en tricks uit zijn nieuwe opleiding.

Lees meer

Hebben we nood aan een nieuwe staatsbon?

23 Februari 2024

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem had nog maar net het ballonnetje van een nieuwe staatsbon opgelaten en het Agentschap voor de Schuld was er al met een concreet voorstel. Een getelefoneerd initiatief in dit verkiezingsjaar? Wie zal het zeggen?

Lees meer

Vlaamse Woonwaarborg moet jonge kopers sneller aan woning helpen

09 Februari 2024

De Vlaamse regering roept de Vlaamse Woonwaarborg in het leven. Door voor 10 procent van de hypotheeklening garant te staan, wil ze jonge gezinnen en alleenstaanden ondersteunen bij de aankoop of de bouw van een eerste en eigen woning.

Lees meer

Aantal vastgoedschenkingen met 9 procent gedaald

02 Februari 2024

Schenkers van vastgoed worden steeds voorzichtiger vanwege de economische onzekerheid. In 2023 werden in ons land 29.299 schenkingen van vastgoed gedaan, goed voor een daling van 9 procent tegenover 2022. Dat blijkt uit cijfers van de Federatie van het Notariaat.

Lees meer

Belgische woningmarkt scoort beter dan die in buurlanden

26 Januari 2024

De Belgische vastgoedprijzen houden beter stand dan elders in Europa. Dat blijkt uit een analyse van De Tijd op basis van de jongste woningprijsindexen van Eurostat.

Lees meer

Banken steeds strenger bij toekenning woonkredieten: 1 op 3 aanvragen afgewezen

23 Januari 2024

Steeds vaker krijgen potentiële kopers geen lening van de bank voor de aankoop van een nieuwe woning. Dat zeggen vastgoedmakelaars en notarissen. Dat de banken steeds strenger worden bij de toekenning van een woonkrediet, blijkt ook uit cijfers van bankenfederatie Febelfin. Ruim één op de drie aanvragen worden vandaag niet toegekend.

Lees meer

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons